Invordering
De Invorderingswet 1990 bevat regels over de invordering van belastingen. De wet kent aan de Ontvanger verschillende bevoegdheden toe om de belastingschuld te innen. Als belastingschuldige kunt u te maken krijgen met diverse vormen van invorderingsproblematiek.
Aanmaning
Als een belastingaanslag volgens de Belastingdienst niet binnen de daarvoor gestelde termijn is betaald, ontvangt u van de Belastingdienst een betalingsherinnering of een aanmaning. Op de aanmaning wordt een uiterste betaaldatum vermeld en worden aanmaningskosten in rekening gebracht.
Dwangbevel
Als niet binnen de aanmaningstermijn wordt betaald, wordt een dwangbevel betekend. In dat geval worden er bovenop de aanmaningskosten nog dwangbevelkosten in rekening gebracht. Dergelijke kosten kunnen hoog oplopen. Tegen de tenuitvoerlegging van een dwangbevel kan in verzet worden gegaan en tegen de kosten kan eveneens worden opgekomen.
Beslag
Wordt de aanslag na het ontvangen van een dwangbevel niet betaald, dan kan de Belastingdienst eventueel ter verhaal beslag leggen op uw inkomen en/of eigendommen.
Uitstel van betaling
Daarnaast spelen ook vraagstukken over uitstel van betaling zich af in de invorderingssfeer. Als u uw belasting niet op tijd kunt betalen, is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen of een betalingsregeling te treffen. Ook kan uitstel worden gevraagd in het geval van een procedure tegen een aanslag.
Invorderingsgeschillen kunnen leiden tot bezwaar- en administratief beroepschriften en vereisen daarmee gespecialiseerde bijstand. Bij VOI advocaten kunnen wij u bijstaan bij geschillen omtrent de invordering van belasting. Neem gerust contact met ons op.